8 BASISREGELS VOOR HET ZELF HARDEN VAN STAAL

Hieronder vindt u 8 hardingsregels die het werk in een gemiddelde werkplaats vergemakkelijken. Het doel van het delen van deze concrete informatie is om u als praktijkman niet onnodig te belasten. Gewapend met de hier samengevatte basiskennis, in combinatie met het uitgebreide productassortiment van Snijstaal, kunt u op een gemakkelijke manier, en met weinig risico (!), zelf harden.

Zelf harden is eenvoudiger dan u denkthttp://www.snijstaal.com/producten/
Vanzelfsprekend is onderstaande procedure voor lang niet al het werk noodzakelijk. Een groot deel van de te harden werkstukken is klein tot middelgroot gedimensioneerd, gunstig gevormd en wellicht alzijdig geslepen. De punten 1 en 2 kunt u dan weggelaten en voor punt 6 kan men voor olieharding kiezen en slechts 1 x ontlaten.

DE BELANGRIJKSTE HARDINGSREGELS DIE ER ECHT OP AANKOMEN !

1. Spanningsarm gloeien
Om de kans op maatvervorming te verkleinen adviseren wij om voorafgaand aan de laatste eindbewerking, eerst spanningsarm te gloeien

2. Beschermen tegen ontkoling
Om uw hoger gelegeerde staalsoorten te beschermen tegen oxidatie en ontkoling kunt u deze het best beschermen door middel van hardingsfolie, –enveloppen of – kokers. Voor lager gelegeerde met bijvoorbeeld gravures hebben we verschillende soorten beschermpasta’s, welke oxidatie /ontkohttp://www.snijstaal.com/hardingsfolie/ling voorkomen.

3. Traag opwarmen
Traag opwarmen gebeurt het liefst in 2 trappen, eerst langzaam naar ca. 650°C, neem vervolgens voldoende doorwarmtijd en verwarm vervolgens snel naar ca. 880°C. Ook hier doorwarmen en tenslotte naar de gewenste hardingstemperatuur. (zie ook punt 5)

4. De juiste hardingstemperatuur aanhouden
De juiste hardingstemperatuur kan met de huidige moderne hardingsovens zonder moeite binnen nauwe grenzen vastgehouden worden. Uw staalfabrikant geeft meestal een minimum en maximumgrens aan. Houdt de maximumtemperatuur aan bij grote werkstukken, bij luchtharden en bij getrapt harden. Houd de minimumtemperatuur aan bij kleine afmetingen en gecompliceerd werk.

5. Het werkstuk voldoende lang doorwarmen op hardingstemperatuur
Om te bepalen wat de ideale doorwarmtijd is van uw werkstuk, kunt u gemakkelijk de volgende vuistregel aanhouden:

  • Laaggelegeerd staal ca 4-5 minuten per cm materiaaldikte
  • Voor hooggelegeerde staalsoorten telt u nog eens ca. 30 minuten extra op bij de hiervoor gevonden tijd

Let op! Deze tijd geldt nadat het staal de gloeikleur van de op hardingstemperatuur staande oven heeft aangenomen. Voor meer en uitgebreidere informatie verwijzen we u naar de Snijstaal Harderij Raadgever II (pdf).

6. Liefst getrapt harden
Het voordeel van getrapt harden is dat de afkoeling dan uniform verloopt en de harding, nagenoeg gelijktijdig, over de gehele doorsnede optreedt. Om getrapt te kunnen harden gebruikt u bijvoorbeeld een warmbad.

7. Het werkstuk niet tot kamertemperatuur koud laten worden
Start direct met ontlaten als het werkstuk nog ca. 60-80°C warm is en wacht niet tot uw werkstuk is afgekoeld tot kamertemperatuur.

8. Goed en intensief ontlaten
Om een beter resultaat van uw werkstuk te behalen, ontlaat u het liefst twee keer. Hierdoor wordt het rest-austeniet bij hoger gelegeerde staalsoorten voor een groot deel omgezet in martensiet. Soms is het zelfs noodzakelijk 3x te ontlaten, om ook het nieuw ontstane martensiet te ontspannen.

Door het zelf harden werkt u efficiënt en flexibel
Met de complete hardingssystemen van Snijstaal kunt u op een gemakkelijke manier warmtebehandelingen zelf uitvoeren en bent u niet meer afhankelijk van derden. Hierdoor vallen niet alleen de wachttijden en uitbesteedkosten weg, uw flexibiliteit en efficiency worden sterk verhoogd. U kunt gemakkelijker spoedopdrachten aannemen, aangezien de productietijd nauwkeurig kan worden vastgelegd. Ook blijft eventuele bedrijfsinformatie geheim.

Snijstaal biedt hiervoor 2 systemen:

Beide systemen zijn naar wens modulair uit te breiden met speciaal geselecteerde Systemen en Accessoires, waardoor de praktische toepassingsmogelijkheden direct toenemen.

Download hier Wat is het beste hardingssysteem voor u?‘ (pdf) om te bepalen welk systeem u nodig heeft.

 

 

Mocht u er na het lezen van deze hardingsinformatie nog niet uitkomen of meer informatie over dit onderwerp willen lezen, dan raden wij u aan de Snijstaal Harderij Raadgever II (pdf) aan te schaffen. In dit onmisbare naslagwerk vindt u bijvoorbeeld ook informatie over opkolen, nitreren, veredelen, materiaalbeproeving en staalkeuze voor bepaalde gereedschappen. Deze informatie is onderdeel van het Snijstaal Kenniscentrum.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen.