5X BESTE BESCHERMING VAN HET STAALOPPERVLAK

Bij Snijstaal merken we dat er redelijk wat onduidelijkheid bestaat over wat een goede bescherming is van het staaloppervlak tijdens de warmtebehandeling.  Hieronder zetten we graag de belangrijkste criteria en oplossingen voor u op een rij.

Mocht u er na het lezen van deze  hardingsinformatie nog niet uitkomen of meer informatie over dit onderwerp willen ontvangen, dan raden wij u aan de Snijstaal Harderij Raadgever II (pdf) aan te schaffen of contact met ons op te nemen. Deze informatie is onderdeel van het Snijstaal Kenniscentrum.

WAT IS DE BESTE BESCHERMING VAN STAALOPPERVLAK TIJDENS HET HARDEN?

Er zijn meerdere methoden om het staaloppervlak te beschermen tijdens de warmtebehandeling in een elektrische kameroven. Welke methode u dient te kiezen hangt af van een aantal criteria. De belangrijkste criteria zijn:

  • heeft de oppervlakte-kwaliteit de hoogste prioriteit? Als dit niet het geval is omdat er na het harden toch nog een nabehandeling wordt gedaan, dan is beschermen minder noodzakelijk. Heeft de oppervlakte-kwaliteit wel prioriteit, dan geldt de volgende vraag.
  • tot welke maximum temperatuur moet het staal worden beschermd? Lees hieronder meer.
1.       Tussen 600°C en 1100°C gebruikt u Beschermlak
Van 600°C tot 1100°C is voor langdurige gloeiprocessen een speciale beschermlak leverbaar, welke met een penseel of kwast moet worden aangebracht. Hierdoor kunt u ook bepaalde delen van een werkstuk beschermen, zoals bijvoorbeeld het asgat van een tandwiel of een gravure. Bij gebruik boven de 850°C dienen de restanten te worden afgeborsteld. Deze lak is niet met water verdunbaar.

 

 2.       Tot 850°C gebruikt u Beschermpasta
Voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten een maximale warmtebehandelings-temperatuur van ca. 850°C kunt u gebruik maken van een beschermpasta. Het opsmeren van pasta’s is een relatief goedkope oplossing, maar vraagt wel wat meer aandacht; de delen moeten goed vetvrij zijn, er is vaak nog een verdunner bij nodig en de werkstukken moet drogen. Daarna kan het werkstuk ontkolingsvrij en oxidatievrij verhit worden. De pasta kan met water verwijderd worden. Bij grote werkstukken die lang op hogere temperaturen moeten verblijven (boven 850°C) is het raadzaam om gebruik te maken van een atmosfeerkist of hardingsfolie.

 

3.       Tot 1000°C gebruikt u een Atmosfeerkist
Voor bescherming van uw werkstuk tot ca. 1000°C kunt u ook gebruik maken van een hoog hittevaste kist, met daarin op de bodem wat neutrale gloeikool. Deze werkmethode is redelijk eenvoudig. Om uw werkstukken gemakkelijk uit de hete kist te nemen, kunt u de werkstukken voorzien van binddraad.Deze atmosfeerkisten zijn in meerdere uitvoeringen leverbaar; als kist met zandgoot en als klapdekselkist.Bij het eerste model wordt zandgoot wordt gevuld met zand of speciale isolatiepasta om luchtdicht te worden afgesloten. De klapdekselkist blijft vaak semi-permanent in de oven staan. Beide modellen zijn leverbaar met of zonder gasaansluiting voor ontkolingsvrij gloeien.

4.       Tussen 850°C en ±1100°C gebruikt u Hardingsfolie
Voor temperaturen boven de 850°C tot ca. 1100°C komt ons ultradunne speciaal gelegeerde staalfolie in aanmerking.  Na het inpakken van uw middelgelegeerde of hooggelegeerde werkstuk in folie gesloten wordt deze in de op hardingstemperatuur staande oven geplaatst. Het dunne folie is onmiddellijk roodheet en reageert met de erin nog aanwezige lucht, dat automatisch geneutraliseerd wordt: er ontstaat een semivacuüm effect!

Zowel het opwarmen als afschrikken wordt door de folie omhulsel vertraagd wat de maatvastheid ten goede komt.  Bovendien is uw werkstuk ook bij transport van oven naar afschrikmedium beschermt tegen ontkoling.

Dit folie, wat ook wel hardingsfolie genoemd wordt, leveren wij in verschillende kwaliteiten, maten en vormen:

  • Hardingsfolie op rol

Afhankelijk van uw wensen, kunt u deze hardingsfolie ook op rol bestellen. U kiest er dan voor de zelfgekozen lengte van de rol af te knippen, om te vouwen en te sluiten. Om mogelijke verwondingen te voorkomen leveren wij speciale handschoenen. Met deze relatief bewerkelijke methode heeft men meestal geen 100% afdichting en kan het staaloppervlak plaatselijk (indien niet goed dichtgevouwen) verkleuren, hetgeen overigens meestal geen problemen oplevert. Verderop leest u over de andere leverbare folie producten.

Er zijn verschillende kwaliteiten folie leverbaar, o.a. voor lagere temperaturen en folie die meerdere keren bruikbaar is. Er is zelfs folie die met nog wat extra voorzorgsmaatregelen tot ca. 1150-1180°C bruikbaar is .

  • Hardingskoker of -envelop

Om de kans op 100% afdichting te vergroten, schaft u liever een Snijstaal envelop of koker aan.  Deze zijn namelijk al aan 3 kanten gesloten en hoeft u zelf nog maar 1 kant te sluiten. Wij leveren hiervoor handig sluitgereedschap. Het verpakken gaat snel en gemakkelijk.

 
  • Gasdoornsysteem

Als u het folie zelf niet wilt vouwen en/of u wilt vele kleine onderdelen in 1 keer behandelen, dan is het Snijstaal gasdoornsysteem een ideaal hulpmiddel. U plaatst uw onderdelen op een speciaal rooster en de koker, die uit folie tot 1200°C bestaat, wordt hier overheen geschoven. Hierna spoelt u met een zeer geringe hoeveelheid stikstof, formeergas 95/5 of argon in de gasdoorn, welke de nog aanwezige zuurstof verdrijft. Nadat de gasdoorn op temperatuur is gebracht en de werkstukken voldoende zijn doorgewarmd, kunt u de gasdoorn buiten de oven onder gas afkoelen. Indien de werkstukken bijv. versneld in olie of zout moeten worden afgekoeld, kan de hete koker d.m.v. een tang(etje) of handschoen worden verwijderd.

De gasdoorn gaat relatief lang mee en de kokers kunnen (ook omdat deze niet worden dichtgevouwen) meerdere keren gebruikt worden. Deze methode heeft zich in de praktijk zeer goed bewezen. Het werkt eenvoudig en de resultaten zijn reproduceerbaar.

5.       Tot 1300°C gebruikt u het Diamond Block Systeem
Wilt u echter hoogwaardige chroomstalen, andere speciale staalsoorten of producten uit snelstaal met een hogere hardingstemperatuur tegen de invloed van zuurstof beschermen, dan kunt u het Snijstaal Diamond Block Systeem gebruiken. Dit biedt bescherming tot ca. 1300°C. Op aanvraag zenden wij u graag meer info over dit unieke systeem, neem contact op.

Het moge duidelijk zijn dat deze methoden een groot scala aan staalsoorten afdekt, echter voor  serieproductie zijn deze methoden minder geschikt, Hiervoor komen andere systemen in aanmerking, zoals vacuümovens , doorloopovenszoutbadovens enz. Bij belangstelling kunnen wij u verder informeren.