BAINIET HARDEN
BAINIET HARDEN (een methode om optimale taaiheid te bereiken) Dit is een variant op het getrapte harden. Men kiest de zoutbadtemperatuur 30 à…
Uit ervaring weten we bij Snijstaal dat de staalkeuze vaak op een compromis berust. Zo komt het voor dat men met de ooit gekozen staalsoort redelijk (!) goede resultaten behaald en wat harden betreft er mee ‘bevriend’ raakt. Begrijpelijk omdat rust op ‘keuzegebied’ veel waard is.
Maar toch… misschien is er iets beters!
Regelmatig willen we hier een specifiek werkstofnummer uitlichten. Heeft u een vraag over een bepaald soort, of over de bewerking daarvan, twijfel dan niet om contact op te nemen. Een eerste overzicht van verschillende gereedschapsstaalsoorten vindt u hieronder. Het is slechts een kleine greep uit de Snijstaal Harderij Raadgever.
Dankzij het gebruik van een klein aantal staalsoorten wordt het harden van staal een stuk gemakkelijker. Zeker na het lezen van deze ‘8 basisregels voor het zelf harden van staal‘. Naast het voordeel van een overzichtelijker magazijnbeheer zijn ook de medewerkers snel met de eigenschappen van een beperkt aantal soorten vertrouwd. Voor een eerste keuze kan men vaak goed terecht met één van de volgende staalsoorten*; 1.2510, 1.2363, 1.2379 en 1.2080. Deze staalsoorten zijn leverbaar in vele afmetingen en stellen zelden teleur.
De moeilijkheid bij staalkeuze is dat er tegenwoordig zoveel staalsoorten leverbaar zijn. Jaren geleden had men nagenoeg alleen waterhardend staal beschikbaar; in diverse koolstofgehalten, van ruwweg 0,3 tot 1,2% ( bij 0,3 taai en oplopend naar 1,2%, slijtsterker wordend). Langzamerhand ging men echter meer én hogere eisen aan het staal stellen, meer dan alleen maar hard en taai. Men verwacht nu bijvoorbeeld meer slijtweerstand, taaiheid, maatvastheid, warmhardheid en doorharding.
Door legeren kan de staalfabrikant aan veel van de wensen tegemoet komen en uit de opstelling hieronder kan een eerste indruk verkregen worden omtrent de voornaamste eigenschappen. Moet er bijvoorbeeld een snijstempel voor grote aantallen gemaakt worden, dan blijkt uit deze tabel dat o.m. 2080 in aanmerking komt. Op de thermometers is te zien dat deze kwaliteit een hoge slijtweerstand en maatvastheid heeft, dus juist wat men zoekt. De taaiheid is echter minder goed en door constructieve maatregelen, als goede ondersteuning en gelijkmatige belasting, zal men dit bezwaar zoveel mogelijk moeten ondervangen. Kan dit niet, dan kan men bijvoorbeeld uitwijken naar 2363 als zijnde veel taaier, met bovendien nog een goede slijtweerstand.
Na het vervaardigen van uw gereedschap, dient het gehard te worden. U kunt bij ons terecht voor zowel advies hierover als voor de juiste hardingsoven.
*Aangezien iedere legering zijn eigen specifieke kenmerken heeft, beperken wij ons tot onderstaande selectie, aangevuld met de ‘keuzethermometers’. Deze gegevens zijn slechts bedoeld als steuntje in de rug, om de best mogelijke resultaten proberen te bereiken.
BAINIET HARDEN (een methode om optimale taaiheid te bereiken) Dit is een variant op het getrapte harden. Men kiest de zoutbadtemperatuur 30 à…
getrapt harden ofwel warmbadharding In de beginperiode, tijdens snelle afkoeling, ontstaan er onontkoombare spanningsverschillen tussen het snel afkoelende krimpende, werkstukoppervlak…
Wij zijn er trots op om u via deze weg kennis te laten maken met onze nieuwste Snijstaal brochure. Voorheen…